3 Jupiter Moons esiintyy taivaallista varjotanssia ensi viikolla

Jupiter

Tässä tietokonesimulaatiossa kolme Jupiterin kuuta heitti varjonsa Jupiterin kasvoille sellaisina kuin ne ilmestyvät 3. kesäkuuta. (Kuvaluotto: Tähtitaivas Ohjelmisto)



Kolme Jupiterin kuuta heittää tummat varjot jättiläisplaneetan kasvoille tiistaina (3. kesäkuuta), mutta saatat tarvita tietokoneen nähdäksesi sen.



Useimmat pienten teleskooppien omistajat katsovat mielellään tanssia Jupiterin neljä suurinta kuuta Galilei havaitsi ensimmäisen kerran vuonna 1609. Kun nämä kuut kiertävät Jupiteria, ne kulkevat usein jättiläisplaneetan eteen ja heittävät pienet varjot sen kasvoille. Vaikka nämä varjot ovat hyvin pieniä, ne ovat myös voimakkaasti mustia ja näkyvät pieninä mustepisaroina Jupiterin pilvikannen kirkkaalla pinnalla.

Nämä varjot voidaan havaita teleskoopeilla, joiden aukko on jopa 90 mm ja jotka ovat laajasti amatööritieteilijöiden saatavilla. [ Jupiterin Galilean kuut (valokuvat) ]



Tällaiset varjoyhteydet ovat melko yleisiä, ja niitä esiintyy jopa 42 tunnin välein Io: n, Jupiterin sisimmän satelliitin, tapauksessa. On paljon harvinaisempaa, että kaksi satelliittia sijoitetaan siten, että niiden varjot putoavat samanaikaisesti Jupiterille, ja vielä harvemmin kolmelle satelliitille. Neljä satelliittia? Näin ei voi koskaan tapahtua, koska Jupiterin kuut ovat tarkassa matemaattisessa suhteessa toiseen sellaiseen, että kaikki neljä satelliittia eivät voi koskaan löytää itsensä planeetan samalle puolelle samanaikaisesti.

Tätä kolminkertaista kauttakulkua on vaikea nähdä maan pinnalta. Jupiter on nyt lähestymässä vuoden aikaa, jolloin se kulkee auringon taakse, ja on kadonnut katseltavaksi pariksi kuukaudeksi. On vain lyhyt ikkuna, kun taivaan tarkkailijat voivat tarkkailla Jupiteria joka ilta. Tämä ajanjakso tapahtuu auringonlaskun ja ajan välisenä aikana, jolloin Jupiter on liian alhainen havaittavaksi ja kadonnut maan ilmakehän turbulenssiin.

Katsotaanpa mitä tiistaina tapahtuu:



3:57 EDT (0757 GMT) - Callisto alkaa ylittää Jupiterin edessä.

8:01 EDT (1201 GMT) - Callisto lopettaa Jupiterin kauttakulun.

10.56 EDT (1456 GMT) - Ganymede alkaa ylittää Jupiterin edessä.



11:24 EDT (1524 GMT) - Calliston varjo alkaa ylittää Jupiterin.

11:35 EDT (1535 GMT) - Europa alkaa ylittää Jupiterin edessä.

11:57 EDT (1557 GMT) - Io katoaa Jupiterin taakse.

13:08 EDT (1708 GMT) - Europan varjo alkaa Jupiterin yli (se on kaksi varjoa).

14:08 EDT (1808 GMT) - Ganymeden varjo alkaa ylittää kolmea varjoa.

14:18 EDT (1815 GMT) - Jupiterilla on kolme varjoa: Ganymede, Europa ja Callisto vasemmalta oikealle. Europa ja Ganymede itse ovat siirtymässä pois Jupiterin levyltä, pienempi Europa juuri suuremman Ganymeden yläpuolella. Huomaa, että koska kulma, josta aurinko paistaa, oikean olkapääsi yli, näiden kahden kuun varjot ovat laajalti erillään.

14:16 EDT (1816 GMT) - Ganymede siirtyy pois Jupiterin levyltä.

14:18 EDT (1818 GMT) - Europa siirtyy pois Jupiterin levyltä.

15:02 EDT (1902 GMT) - Io ilmestyy uudelleen Jupiterin varjosta.

15.44 EDT (1944 GMT) - Calliston varjo siirtyy pois Jupiterista 4 tuntia ja 20 minuuttia sen saapumisen jälkeen.

15.53 EDT (1953 GMT) - Europan varjo siirtyy pois Jupiterista 4 tuntia ja 18 minuuttia saapumisen jälkeen.

Klo 17.33 EDT (2133 GMT) - Ganymeden varjo siirtyy pois 3 tuntia ja 18 minuuttia sen saapumisen jälkeen.

Damian Peach näki Jupiterin

Vaikka kauttakulkua ei ole helppo nähdä maan pinnalta, se on silti mahdollista. Maassa on vain kapea vyöhyke, johon aurinko on laskenut, mutta Jupiter on edelleen kohtuullisen korkealla taivaalla. Missä se bändi on?

Planetaario -ohjelma Tähtitaivas voit selvittää tämän. Mielenkiintoisin kohta tässä kolminkertaisessa kauttakulussa on juuri sen jälkeen, kun kolmas varjo tulee Jupiterin levylle ja juuri ennen Ganymedea siirtymistä pois noin klo 14.15. EDT (1815 GMT).

Tällä hetkellä Jupiter on korkealla taivaalla, mutta aurinko on vielä korkeammalla taivaalla. Tietokoneistettu kaukoputki voi löytää Jupiterin taivaalta kirkkaalla päivänvalolla, mutta se olisi liian hämärää havaitsemaan Jupiterin kuiden pieniä varjoja. Kun aurinko on laskenut, kaikki kolme varjoa ovat kaukana Jupiterista. [Katso hämmästyttäviä kuvia yötaivaasta toukokuussa 2014]

Joten missä olisi hyvä katselupaikka? Keskitytään tähän kriittiseen aikaan: 14.15. EDT (1815 GMT). Jos asetamme Tähti -yön tähän aikaan ja vaihdamme katselupaikkamme Jupiteriksi, voimme sitten katsoa taaksepäin kohti Maata ja nähdä, missä aurinko on juuri laskenut tuolloin. Auringonlaskun terminaattori sijaitsee koko Itä -Euroopassa, ja hyvä katselupaikka olisi Kiova, Ukraina.

Kiovassa auringonlasku on kello 21.03. paikallista aikaa, vain muutama minuutti ennen kuin Ganymeden varjo tulee levylle klo 9:08. Jupiter on edelleen 22 astetta länsihorisontin yläpuolella, riittävän korkea hyvän näkymän saavuttamiseksi.

Nykyaikainen planetaario -ohjelmisto voi toimia aikakoneena tarkastellaksemme tulevia tai menneitä tapahtumia, ja voimme myös matkustaa avaruudessa nähdäksemme nämä tapahtumat täydellisestä paikasta.

Tämän artikkelin toimitti demokratija.eu -sivustolle Simulaatio -opetussuunnitelma , avaruustieteen opetussuunnitelmaratkaisujen johtaja ja Tähtitaivas ja SkySafari . Seuraa Starry Nightia Twitterissä @StarryNightEdu . Seuraa meitä @Spacedotcom , Facebook ja Google+ . Alkuperäinen artikkeli aiheesta demokratija.eu .